Flow or die!

Flow or die!

No flow, no go. Zit je zakelijk in een overvolle markt dan heb je zonder topprestaties geen bestaansrecht.

In 2007 heb ik met mijn gezin een jaar in Bonaire gewoond waar ik kite- en windsurf lessen heb gegeven. Na dat jaar was ik in topvorm en ging in 2008 weer op wintersport. Ik snowboard sinds de eerste boardjes naar Europa kwamen en had me ooit voorgenomen om elk jaar de hoogste schans van het funpark te nemen. Echter elk jaar wordt ik een jaartje ouder maar de schansen een stukje hoger. Wat daar nog bijkomt is dat er tussen de schans en de landingsheuvel een gat zit waar je niet in terecht wil komen. Het is dus alles of niets. Ik had de schans al een dag eerder gepakt en had geleerd dat ik beter iets harder kon gaan om verder op de landingsheuvel te landen waardoor deze zachter zou zijn. Deze keer had ik haast, mijn vrouw en ik moesten de kinderen uit het skiklasje halen. Ik maakte dus flink wat vaart richting het startpunt en zag dat daar een paar freestyle skiërs stonden te wachten. Ik besloot er langs te gaan en in een vloeiende beweging op de schans af te gaan wetende dat ik toch meer snelheid nodig had. Vlak voor de afzet voelde ik dat ik veel te hard ging en als reactie leunde ik iets te ver achterover. In de lucht raakte ik direct uit balans en wist gelijk dat het een hele harde landing zou worden. Op zo’n moment raak je even het besef van tijd kwijt. De paar seconde dat je over het gat tussen schans en landingsheuvel vliegt lijken minuten te duren. Ik realiseerde me dat dit zo’n klap kan zijn dat je de rest van je leven in een rolstoel zit. Ik landde hard op mijn rug en mijn vrouw, die het zag gebeuren, schrok zich rot. Al snel merkte ik dat ik alles nog kon bewegen en liet me langzaam naar de plek waar we de kinderen konden ophalen glijden. Daar ging ik even zitten en daarna werd ik duizelig, misselijk en leek het licht uit te gaan. Met de lift ging ik naar het dal en de rest van mijn vakantie heb ik naar het plafond gekeken. Ik heb daar ruim een jaar last van gehad. Ik voelde me warrig in mijn hoofd, verloor snel mijn concentratie, was snel geprikkeld en het leek alsof ik een dikke tong had.

Mijn focus lag teveel bij het op tijd komen om de kinderen af te halen. Ik had mij amper gefocust op het doel, namelijk een mooie sprong maken en lekker zacht landen. Ik was tijdens de afzet niet in flow en in dit soort extreme situaties kan dat fataal zijn.

Ook bij het runnen van een bedrijf is het belangrijk dat er een omgeving is waarbij mensen makkelijk in flow kunnen komen. Alleen dan creëer je een snel lerend bedrijf en ligt de productiviteit een stuk hoger dan bij de collega’s. Bedrijven in overvolle en transparante markten die dat niet begrijpen zullen het erg moeilijk krijgen in deze snel veranderende economie.

Sometimes it’s Flow or die!

Ralph Bleeker

surfer, ondernemer, econoom

400dpiLogo

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!