maak fauten

maak fauten

Ik ben niet een keer gevallen zeggen sommige surfers wel eens trots tegen me. Ik denk dan meestal: dan heb je te weinig risico genomen. Mensen die fouten durven maken leren veel sneller. Fouten maken hoort bij het succes.

Perfectionisten zijn vaak bang om fouten te maken. Dat is dodelijk voor de creativiteit. In flow ben je niet bang om fouten te maken. Improviseren gaat vanzelf, je hebt het gevoel controle te hebben over de situatie.

Laatst hoorde ik bij een klant: wij streven met ons bedrijf naar progressie niet naar perfectie. Dat is een mooi uitgangspunt. Ook al gaat het niet meteen perfect je wordt altijd beloond met feedback, daar leer je van.

edison

Voordat je in flow komt ervaar je meestal eerst een struggle fase. Voor mij is dat vaak een gevecht met de wind en de golven wanneer ik met heftige condities ga surfen.  Zakelijk kan dat bijvoorbeeld een mentaal gevecht zijn. Misschien heb je zo veel werk liggen dat je niet weet waar je moet beginnen, ook dat is een struggle. Wanneer het lukt om te focussen lukt het vaak om in flow te komen. Doorzetten is natuurlijk een vereiste, weglopen voor het ‘gevaar’  lijkt een makkelijke oplossing maar daarmee gaat een mooie kans verloren om een flow moment te ervaren waarin je optimaal presteert en je uiteindelijk heel lekker bij voelt.

Ralph Bleeker

surfer, ondernemer, bedrijfseconoom

400dpiLogo

 

 

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!