What de flow?

What de flow?

Wat is dat eigenlijk flow?

Flow is de meest optimale toestand waarin je kunt zijn in je werk. Het is een toestand waarin je helemaal op gaat in wat je doet, je vergeet de tijd en haalt het beste uit jezelf.

Flow is niet iets van een bepaald type mens of werk. Het is meer afhankelijk van hoe je jouw werk benaderd, dan van welk werk je doet of wie je bent.

Flow ontstaat wanneer uitdaging en jouw vermogens perfect in balans zijn.

Ik denk dat we dit allemaal af en toe wel eens meemaken op welk niveau dan ook. Soms heb ik het tijdens windsurfen. In wijk aan zee, met voor mij iets te hoge golfen en eigenlijk te harde wind voor mijn kleinste zeil. De uitdaging was groot, het was aan het einde van het seizoen en ik had inmiddels behoorlijk veel ervaring op mijn homespot. In het begin was ik aan het vechten tegen de wind. Knokken om mijn zeil omhoog te houden en niet opgeslokt te worden door de hoge golven, maar op een gegeven moment voelde ik de kracht van de wind niet meer. Het ging vanzelf en ik kon exact timen en aanvoelen hoe ik de golven kon berijden en waar de kracht in de golf zit. Op zo’n moment zit je in de flow. Je voelt je volledig een met je materiaal en de elementen van de natuur. Alles lukt zonder dat je er bij nadenkt. Je vergeet de tijd, maar ook gedeeltelijk je bewustzijn. Je voelt geen kou honger of dorst, het is een soort nieuwe dimensie. Het lijkt wel of je drugs gebruikt hebt.

Het principe van flow is voor mij een eyeopener geweest, ik begrijp daardoor beter wat ik te doen heb om lekker in mijn vel te zitten, en daardoor succesvoller te zijn.

Prof. Mihaly csikzentmihalyi heeft lading aan het woord flow gegeven zoals het nu vaak gebruikt wordt. Hij heeft onderzocht dat we gemiddeld 110 stukjes (bytes) per seconde kunnen verwerken. Een gesprek volgen kost 60 stukjes. Daarom kun je bijna twee gesprekken volgen of een gesprek hebben en auto rijden. Wanneer je zo geconcentreerd bent dat bijna alle 110 bytes opgaan aan hetgeen waar je mee bezig bent voel je dus geen honger etc. meer, je raakt in een soort trance.

Het is een soort hyper focus. Iets wat eerst onmogelijk leek lukt wel in flow, je bent 500% produktiever en leert 200% sneller.

Mensen die vaker in flow zijn zijn gelukkiger, gezonder en succesvoller. Flow is were the magic happens. 

Ralph Bleeker

surfer, ondernemer, bedrijfseconoom

Flowconomics

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!